Жирэмсэн үеийн хооллолт нь жирэмсэн эмэгтэйн анхаарах хамгийн чухал зүйлсийн нэг юм. Энэ нь эх болон ургийн хөгжилд нөлөөлж болдог. Жирэмсэн эмэгтэйн хоолны дуршил өөрчлөгддөг ба хэт их идэх нь жин нэмэх эрсдэлтэй тул жирэмсний эхэн үед 4 цагийн зайтайгаар өдөрт 4 удаа хооллож шөнөдөө 10-11 цаг завсарлаж байх нь зүйтэй.
Хооллолтондоо дараах зүйлсийг анхаараарай:
- Тэнцвэртэй хооллолт: Жирэмсний үед хоол хүнсний бүх бүлгийг хэрэглэх нь чухал. Жимс, ногоо, үр тариа, гурилын бүтээгдэхүүн, мах, өндөг болон боловсруулсан сүүн бүтээгдэхүүн зэрэг бүгдийг хэрэглэх хэрэгтэй.
- Өндөр чанартай уураг: Уураг нь жирэмсний үеийн хамгийн чухал хоол хүнсний нэг. Сүү, сүүн бүтээгдэхүүн, өндөг, мах гэх мэт уураг ихтэй хоол хүнс жирэмсний эмэгтэй болон төрөх гэж буй хүүхдийн бие махбодид маш чухал.
- Төмөр агуулсан хоол хүнс: Төмөр нь жирэмсний үед маш чухал элемент бөгөөд жирэмсний эмэгтэйн биед төмрийн дутагдалд орохгүй байхад туслах ёстой. Ногоон навч, бууцай, хүрэн манжин, улаан мах гэх мэт төмөр агуулсан хоол хүнсийг хэрэглэх нь зүйтэй.
- Кальци: Жирэмсний үеийн эмэгтэйн кальцийн хэрэгцээ нэмэгддэг. Сүү, сүүн бүтээгдэхүүн, хатуу хүнс гэх мэт кальци агуулсан хоол хүнсээр хангах хэрэгтэй.
- Хангалттай ус уух: Жирэмсний үеийн эмэгтэйд усны хэрэгцээ ихсэх тул тогтмол хангалттай ус уух нь маш чухал.
- Зарим төрлийн хоол хүнснээс зайлсхийх: Жирэмсний үеийн эмэгтэй хүний биед сөрөг нөлөө үзүүлж болох амьтны гаралтай хоол хүнс, дутуу шарсан мах гэх мэт хоол хүнснээс зайлсхийх хэрэгтэй. Энэ талаар дараагийн хэсэгт илүү дэлгэрэнгүй тайлбарлая.
Эдгээр зөвлөмжүүдийг дагаж мөрдөх нь жирэмсэн эмэгтэй болон ургийн эрүүл мэндийг дэмжихэд тус болно. Хооллолтын зөвлөгөөг илүү дэлгэрэнгүй авахын тулд эрүүл мэндийн мэргэжилтэнтэй зөвлөлдөхийг зөвлөж байна.
Жирэмсэн үеийн хооллолтод хориглох хүнс болон хориглох бусад зүйлсийн тухай
Жирэмсний үеийн турш зарим хүнс, ундаа, хэрэглээний зүйлсийг хориглох нь эхийн болон ургийн эрүүл мэндэд чухал ач холбогдолтой. Дараах зүйлсийг жирэмсний үеийн турш зайлсхийх, хязгаарлах шаардлагатай.
Хориглох хүнс:
- Согтууруулах ундаа ба кофейн
- Жирэмсний үеийн турш алкоголь хэрэглэх нь хүүхдэд феталь алкоголийн синдром үүсгэх магадлалтай.
- Кофейний хэрэглээг хязгаарлах хэрэгтэй. Жирэмсний үед өдөрт 200 мг-аас ихгүй кофейн хэрэглэхийг зөвлөдөг.
- Хагас боловсруулсан мах, загас
- Суши, сашими, хагас шарсан мах, загас нь листериоз, тохохоэлла зэрэг халдварт өвчин үүсгэх эрсдэлтэй.
- Хүнсний нэмэлт бодисууд
- Жирэмсний үед химийн бодисууд, хүнсний нэмэлт бодисуудыг агуулсан хүнсэнд анхаарах хэрэгтэй.
- Түүхий сүү ба сүүн бүтээгдэхүүн
- Түүхий сүү, сүүн бүтээгдэхүүн нь листериоз өвчний эх үүсвэр болдог.
Бусад хориглох зүйлс:
- Тамхи татах
- Тамхи татах нь хүүхдийн жингийн дутагдал, эрт төрөлт, ургийн суурь хөгжилд сөрөг нөлөө үзүүлдэг.
- Химийн бодисууд
- Жирэмсний үеийн турш химийн бодисуудтай харьцахаас зайлсхийх хэрэгтэй. Энэ нь цэвэрлэгээний бодис, будаг, шавьж устгах бодис гэх мэт байж болно.
- Идэвхтэй биеийн тамирын дасгал, хөдөлгөөн
- Хэт их биеийн тамирын дасгал нь жирэмсэнд эрсдэлтэй. Харин бага зэрэг, зөөлөн дасгал хийх нь эрүүл мэндэд тустай.
Эдгээр зөвлөмжийг дагах нь жирэмсний үеийг илүү аюулгүй, эрүүл даван туулахад тусална. Ямар нэгэн шинэ хоол, дасгал эсвэл эмчилгээг эхлэхийн өмнө та хяналтын эмчтэйгээ холбогдох нь зөв юм шүү.
Төстэй нийтлэлүүд:
Жирэмсэн үеийн хооллолтын зөвлөмж
Жирэмсэн үеийн хооллолт нь жирэмсэн эмэгтэйн анхаарах хамгийн чухал зүйлсийн нэг юм. Энэ нь эх…
Жирэмсний эхэн үеийн 6 шинж тэмдэгүүд
Жирэмсний эхэн үе гэдэг нь жирэмсний анхны гурван сарыг хэлнэ, энэ хугацаанд олон чухал хөгжлийн…
Зүрх судасны өвчин үүсэх шалтгаан
Зүрх судасны өвчин Зүрхний өвчин гэдэг нь зүрх судасны системийг хамарсан өөр өөр өвчлөлүүдийг хамардаг….
Харшил гэж юу вэ?
ХАРШИЛ ГЭЖ ЮУ ВЭ? Ямар нэгэн гадны бодисын эсрэг хүний бие махбодийн дархлалын тогтолцоо хариу…
Хүүхдийн амны хөндийн үрэвсэл ба шүд цоорох шалтгаан
Хүүхдийн амны хөндийн эрүүл мэндийг сайтар сахих нь насанд хүрсний дараах эрүүл амны хөндийн үндэс…
Хүүхдийн ам гэмтэх шалтгаанууд
Хүүхдийн ам гэмтэх өвчний талаар Хүүхдийн дархлаа муудах нь хүүхдийн ам гэмтэх гол шалтгаан болдог….